Aadress: J.Vilmsi 53G, 10147 Tallinn | Tel: 6 009 349 | Faks: 6 009 350 | E-post: info@epkk.ee

Hindamine


Toiduaineid hinnatakse kuues tootegrupis:

  • lihatooted 
     
  • piimatooted 
     
  • pagari- ja kondiitritooted, teraviljatooted 
     
  • kalatooted 
     
  • aedviljakonservid, kastmed, mahlad, mittealkohoolsed joogid 
     
  • kanged alkohoolsed joogid

    Kes hindavad?

    Iga tootegrupi jaoks on eraldi ekspertkomisjon, kuhu kuulub 5 – 10 liiget. Kõik komisjoni liikmed on erialaspetsialistid toiduainetööstustest, teadusasutustest ja laboritest, kes on aktiivselt tegevad oma valdkonnas ja soovitatud erialaliitude poolt. Komisjoni tööd koordineerib esimees, kes on valitud komisjoni liikmete hääletusel. Eksperdid on saanud hindamise läbiviimiseks EPKK poolt vastava koolituse. Hindamine toimub väljatöötatud kriteeriumide alusel, ekspertide isiklikud maitse-eelistused ei lähe arvesse.

    Kuidas toimub hindamine?

    Toodete sensoorse kvaliteedi hindamine

    1) Hindamise esimeses etapis vaatab EPKK läbi kõik esitatud toodete füüsikalis-keemiliste ja mikrobioloogiliste laborianalüüside tulemused ning kontrollib nende vastavust Eestis kehtivatele standarditele või nende puudumisel tehnospetsifikaatidele. Kõik tooted, mis vastavad nõuetele, võivad osaleda sensoorsel hindamisel.
    2) EPKK töötajad ostavad koos ekspertidega hindamisele eelneval päeval kõik hindamisele tulevad tooted ettevõtete poolt soovitatud jaemüügivõrgust. Anonüümsuse huvides ostab lihatooted näiteks piimaekspert, kalatooted pagaritoodete ekspert jne.
    3) Tooted osalevad sensoorsel hindamisel anonüümselt, st eksperdid ei tea, kes on toote valmistaja. Kõik valmistajale viitavad sildid ja/või pakendid kas eemaldatakse, kaetakse kinni või toode pakitakse lahti vahetult enne hindamist. Hindamise ajal garnteerib EPKK väljatöötatud toodete ¹ifreerimissüsteemi abil toodete anonüümsuse.
    4) Toodete sensoorsel hindamisel on põhirõhk maitsel, lisaks maitsele hinnatakse veel toodete välimust, konsistentsi ja lõhna. Hindamine toimub hindamislehtede alusel; märgi "Tunnustatud Eesti Maitse" kandmise õiguse omandamiseks peab toode koguma punktisumma vähemalt 4,0. 5) Kui sensoorne hindamine on lõppenud, de¹ifreerivad EPKK töötajad toodete koodid ja teevad hindamisest kokkuvõtted. Positiivse tulemuse saavutanud toodetele antakse märgi "Tunnustatud  Maitse" kandmise õigus koos vastava tunnistusega. Tooteid, mis ei saavutanud positiivset tulemust, EPKK ei avalikusta, kuid informeerib ettevõtteid hindamise tulemustest ja negatiivse hindamistulemuse põhjustest.

    Kuidas toimub järelkontroll?
     
  • Sensoorne järelkontroll toimub tavapäraselt, vastavalt märgi statuudis kehtestatud sensoorse hindamise korrale.
  • Järelkontrolli läbiviimisest ettevõtet varem ei informeerita. Järelkontrolli tulemustest teavitatakse ettevõtjat kirjalikult.
  • Peale kolmekordset tingimustele mittevastamist võetakse tootelt märgikandmise õigus.
  • Juhul, kui järelkontrolli käigus leitakse rikkumine päritolu osas, on EPKK-l õigus ettevõtjaga litsentsileping koheselt lõpetada.
     


Prindi

Toidumärgid

TMTEM.png


puu ja koogivili Banner_120x170px.jpg

 
http://www.pria.ee/ 
http://www.emu.ee/

 http://www.pikk.ee/ 

 maaleht.gif

 www.eestitoit.ee

www.kodukant.ee 
 

 


 

 


Glimstedt_180px_lai.png

http://www.keskkonnatunnustused.ee/ 

http://www.tradewithestonia.com/?utm_source=epkk&utm_medium=banner&utm_campaign=static

Faminer

http://www.glimstedt.ee/ritused/keskkonnaseminaride-sari-kuidas-jda-ellu-ha-karmistuvates-tingimustes/3279

http://www.tallinnbekkerport.com/

http://www.astrobaltics.eu/eripakkumised/pollumajandus/?utm_source=EPKK&utm_medium=logo&utm_campaign=Noom